Jumaat, 11 Mac 2011

NikmAt


DeNgan NamA Allah yAng MahA PeNgaSih Lg MahA PenyAyaNg..

SaLam kPd seMua ! hEe~ giLa siKit ni..Da lamA jugA xupdAtE bLog.Do yOu misS mE ? Ahaha..TodAy i wAnt tO tell yOu abOut..abOut..aBoUt whAt ?

tEntaNg nikmAt Allah yAng teLah dibErikAn kEpAda sEmUa hAmbaNYA.AdakAh sEmUa nikmAt yaNg kitA dApAt akAn kekaL ? TidAk.KitA hidUp haNya smEntArA , lagipUn sEmua nikmAt tu bUkAn kitA pUnyA kn..Allah bAgi kEjAp jE.


Rugi la mAnusiA yaNg xdApAt mEngguNakan nikmAt yaNg Allah bEri tu deNgan sEbaik mUngkiN..SaNgat-saNgat ruGi dAn sEbenArnyA kitA teRleka dEngAn nikmAt tu..So , biLa ditArik kEmbaLi nikmAt oR haNya sEmEntArA , bAru la kitA raSa kEpeNtiNgan nikmAt tu...Dan ada yaNg bAru seDar hikmAh dibEri nikmAt...iaitU uNtuk ? uNtuk ? uNtuk ?
uNtuk meLakukAn sEgaLa aMal maarUf nAhi muNgkAr , menjAdi khAlifAh Allah yaNg sEbenAr-bEnarnyA , dAn yaNg peNtiNg sEmUa nikmAt tU kitA xgunA uNtUk pErkArA yaNg tidAk meNdAtaNgkAn kEbaikAn..  :)




Hmmm..muNgkin kitA jugA pAtUt gUnAkAn nikmAt tu dEngAn bErhAti-hAti.Eh ? Mungkin kAh ? AtAu pAtUt ? HeE~ AndA rAsA ? Eh , mEsti la hAti-hAti kAn.. :)




Nak taHu sAtU ceRitA ? Nak ? Nak ? Nak ?
KaLau nAk keNa kEtAwa duLu , HoooooohOoooohooooo... X)
Maaf , seLingAn kOt...tEeet...
Ni hAa , mAsA miNggu lePas USIM aDa kArnivaL..So sEmUa fAkuLti aDa OpEn Day tErmAsuklah fAkuLti aku~ wEe~ FST (sAins&tEch)
Aku teLah di iNchArgE uNtuk bAhgiAn juaLan.BooTh pHysicS ! oyEah.. :)
Then , pAgi tu akU pErgi lah bOoth toLong-toLong kAn.LePas tu toLong pOtoNg bUah-buAhAn.Aku teLah...cEh..akU pUn pOtoNg bUah jAmbu bAtu aNd sAmbiL-sAmbiL keLuarkaN biJi-biJi kAt daLam buAh tu meNggunAkAn pisAu , aku bErboRakla dEngan kaWan.


UwAaaaa ! Sakit !
ErrGghh ! TaNgan keNa pisAu ! Zaaaaas ! :(
Lailahaillallah...aPa la aku ni...Cuai kOt ! bErdaRah la taNgan cEk ~
Alhamdulillah tAk tEruk sAngat tApi aGak daLam...Err..Oke , sAngAt pEdih maSa tu..
Aku pUn pErgi la tOilet bAsuh tAngan..KawAn pUn bAgi hAndypLus.Hahaa..
Mula-muLa tAk nAk pAkAi ! Tak sukA ! Tapi , dA keNa pAksA , so pAkai laa.TigA hAri bArU baik.Nak wAt keJe agAk susA..Bila nk bAsUh mukA , mAndi..mEmaNg mEnguJi saNgat.
Pedih kAn..tpi tAhAn jeLa..wUuuuu~   :D (apsaL mukA cEria..?)






Masa tu tErfiKir..Ya Allah , mAcAm ni rUpanyA apabiLa ditArik nikmAt yaNg aDa.SebeLum ni sEnaNg jE nAk buAt keJe tApi maSa tu rAsa macAm ada sEbeLah je taNgan.. :)
Erk..kaMu sEmuA jaNgan fiKir yaNg peNuLis ni tAk taHu pOtoNg bUah..hAhaa..Ni sEmuA satU keMaLaNgAn yaNg tAk didUgA.SiapA yaNg dApAt tAhu biLA maLang dAtAngkan?MaLang tAk bErbau..dAn aDa hikmAh disEbaLik kEjAdiAn yaNg tErjAdi.Allah meNgingAtkan akU supAyA leBih meLakukAn kErjA atAu pErkAra yaNg bAik dEngAn taNgan yaNg aDa.Mungkin aDa yaNg tidAk sEpatUtnyA aku lakukAn , dAn kEcedEraAn itU lah mEnjAdi pEngingAt bAgi pihAkNYA.  :)



MakA deNgan itU , tAmAt lah cEritA...
HarAp kitA sEbagAi hAmbaNYA bErsyUkUr saNgat kEraNa nikmAt yaNg Allah pinjAmkAn itU bEgitu baNyAk dAn pErcumA laGi...BayaNgkAn kaLau kitA keNa bayAr baLik nikmAt yaNg kita guNa...MemaNg tAk tErbayAr ! Kalau hiRup oKsigEn sekaLi , keNa bAyAr...Da la eVery sEcoNd kitA hiRup oKsigEn , mAmpu ke nAk gAnti oR bayAr baLik ?
OraNg kayA pUn tAk mAmpu.. uHuk..uHuk..uHuk..




DengAn itu mUrid-muRid yaNg disAyaNgi , gUnAkan nikmAt dEngAn baik..JaNgan siA-siAkan yE !  :) (xnAk jAdi ciKgu pUn...hEe...)











p/s : skUdAi oh skUdAi ! tuNggu kePulaNgAn sAya !

3 ulasan:

  1. salam syida...
    ada catatan khas untuk syida, hehe..
    http://halbintubattuta.blogspot.com/2011/03/stalker.html

    BalasPadam
  2. shimissssss.! eh. shidaaaaaaa..! hehe

    BalasPadam
  3. syAffa : hAhaa..npE kAw ? :P

    BalasPadam