Ahad, 22 September 2013

LeLaKi Itu


Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang. . .

Ya Allah Ya Tuhanku AllahuAkbar. . .

Assalamualaikum. . .



Suatu ketika dulu , aku pernah berjanji pada diri. .bahawa aku tidak akan jatuh cinta pada insan yang bergelar wanita.
 Ya , aku tahu. Dugaan itu diberi Allah pada hamba - hambaNya. 
Dan aku kalah. 
Hatiku tertewas. 

Aku merasai kembali perasaan sakit itu. Aku fikir , aku tidak akan merasainya lagi tetapi aku silap. 

Kembali pada Allah Taala. 
Ingat padaNya. 
Apa tujuan aku hidup di dunia ? 

Untuk Allah Taala. Untuk meraih keredhaanNya. Untuk masuk ke syurgaNya yang kekal abadi. 

Aku hanya hamba yang hidup sementara di dunia untuk hidup selamanya di akhirat. 

Apa bekalan yang telah aku bawa ? 
Cukupkah bekalan ? 

Lupakan dia. Biar Allah yang menentukan. Sudah termaktub di Luh Mahfuz lagi , siapa pasangan hidup. Percaya pada Allah. 
Percaya pada qada' dan qadar.


Walkie-talkie : Manusia sering terlupa bahawa Allah Taala sentiasa bersama mereka walaupun mereka keseorangan tanpa teman. :)

p/s : maafkan aku. tertengok lagi cinta jannah. aduhhh ~



Khamis, 19 September 2013

StiLL IntO You


Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang. . .
Ya Allah Ya Tuhanku, AllahuAkbar. . .

Assalamualaikum. . .

Alhamdulillah, akhirnya ku gagahkan juga jari-jemari untuk menaip walaupun tiada idea nak kongsi tentang apa ~~
Rashidah, patutnya kau pergi gagahkan jari-jemari menaip thesis >_< memandangkan kau akan mula buat experimen bulan depan ! 
dush, dush, dush

First of all, sekarang aku sudah menjadi pelajar tahun akhir. Haha, entah apa yang nak bangga sangat. Rasa gembira tu ada, rasa risau pun ada. Macam-macam rasa ada sebenarnya. Rasa nak mendirikan rumah tangga pun ada. Ahaks ~ Biasa la umur-umur awal 20an.
Cehh.

Semoga aku menjadi seseorang yang lebih matang. Matang dalam semua hal. Lebih-lebih lagi behaviour. Harapnya aku lebih rajin. Rajin dalam semua perkara. Hoho.

Nak dekat dengan Allah. >_<
Nak mempertingkatkan amalan, nak mempertingkatkan akhlak.

Ya Allah, teguhkanlah imanku, kuatkanlah hatiku.
Jaga mata, jaga telinga, jaga lidah, jaga hati, jaga semuanya ~~

Niat.
Perbetulkan niat dalam melakukan sesuatu perkara.

Go go rashidah go !

Walkie-talkie : Bersedia untuk membimbing dan dibimbing. Well prepared ye ! InsyaAllah. :)

p/s : title post tak ada kaitan dengan isi. harap maklum. tu tajuk lagu sebenarnya haha ~

Jumaat, 28 Jun 2013

SouTheRn LeoParD


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang. . .

Ya Allah Ya Tuhanku AllahuAkbar. . .

Assalamualaikum. . .



Alhamdulillah , habis semester 6. Wahhh semester depan aku dah masuk semester 7 dan aku masuk tahun 4 ! Wahhh apa yang wahhh sangat ni ? Semester akhir di USIM. Sobsob. Semester 8 dah pergi latihan industri ~ Rasa seronok dan nervous. . . Fuhh lepas ni fikir pasal tesis pula. Ouhhhhhh ~~


***

Esok perlawanan antara negeri aku , Johor Darul Takzim (JDT) menentang Kelantan Darul Naim (TRW). Aku tak berapa nak kisah pun. Sokong tetap sokong tapi tak terlalu obses la. Biasa-biasa sudah ~ Pagi tadi aku dapat mesej dari seseorang yang aku tak kenal dan tiba-tiba bagi aku gambar bawah ni :





Aku tak tanya siapa pengirim mesej tu. Biarkan saja~ Haha. Hmm semangat sungguh. Aku harap tak ada la gaduh-gaduh kat Bukit Jalil esok. Main dengan aman , sokong dengan aman. Tak perlu nak hentam sana sini. :D Dan esok petang aku balik JB. Mesti ramai on the way pergi Bukit Jalil dan aku ke selatan. Mungkin sampai JB malam. Berharap tak sesak jalan.



Ahh rindu highway ! Masa untuk beraksi ! Err tapi bawa barang banyak. Kereta confirm mendap punya. Ehh tu la yang best bawa laju. Tak hoyong hayang kan ? Haha. Dah mula dahhh. Berapa banyak pesanan ayah dan ibu.


" Bawa lah kereta tu sampai habis tekan minyak. . "
" Hati-hati ada speed trap. . "
" Limit 140 je tau. . "


Tapi aku tak berapa nak ikut. Yang pesanan 140 tu aku kadang-kadang patuh. Yela tak ada la setiap masa aku nak speed 150-160 kan. Viva je pun. Terasa kot gegaran. Kalau bawa kereta cc 1.6 ke atas memang 160 tu tak rasa pun. Sedap je pecut kan.


***

Bersyukur pada Allah Taala dengan nikmatNya. Tak terbayar tak terkira berapa banyak yang Allah Taala beri. Sebagai hamba , cara untuk bersyukur ialah dengan solat fardhu dan melakukan perintahNya. Zikir ingat padaNya. Kadang-kadang kita terlupa sekejap nak bersyukur. Terlupa nak zikir. Lagi-lagi bila kita dalam keadaan gembira yang teramat.



Astaghfirullah , Astaghfirullah , Astaghfirullah. . .
Cepat-cepat ingat pada Allah Taala. . .
Itu semua sebahagian daripada ujian. Gembira itu ujian. Duka itu ujian. Yang bahaya ialah ujian ketika kita gembira kan ?


Happy Holiday kalian !


Walkie - talkie : Kebetulan. Sebenarnya itu semua sudah siap diatur oleh Allah Taala. Melihat 'kebetulan' yang Dia beri tu pada kita untuk menguji reaksi. 


p/s : tangan jadi tak bedung bila dah lama tak main boling. pffft. :P

Selasa, 25 Jun 2013

ShE's OkAy aNd NoRmaL


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang. . .

Ya Allah Ya Tuhanku AllahuAkbar. . .

Assalamualaikum. . .



Alhamdulillah , somehow I feel relieved. I don't know. That feel comes suddenly. When I know and when I saw 'that' , I smile and yeah I'm cool. It makes my heart lighter. Not a lighter as in fire but less burden and something to think. Fuhh ~


Finally , I let it go because I know the real. I know the pain. Even though I don't know what He plans for me , but I know He gives me the best ever ! Thank you Allah.  :)


Maybe you don't know what I mean , what I want to post about and you maybe have said this , " What actually she want to say ? I don't get it at all. " Yeah , I'm the deep person. Kinda loves literature since I started to make the blog myself. The weird words just come to my mind when I start typing. Hihi


But whatever it is , I just want you to know that I feel good now. And I think I should continue my study. Must.


Happy study !



fyi : for your information (i know you know) , that 'crap' word is not a bad word. 
Its kinda slang word. You can google it. :D



Walkie - talkie : We are strong enough to handle things that bad. We all are. When you face it , you know that you actually strong. :)


p/s : banyak sangat tengok cerita omputih. 

Selasa, 18 Jun 2013

PuSh My BrAiN


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang. . .

Ya Allah Ya Tuhanku AllahuAkbar. . .

Assalamualaikum. . .



Alhamdulillah.
Finally , 

When people says :





I'll reply to them :






Yeah ! Berusaha untuk lagi 9 hari for 1 more day of examination.

Core subjects !

A little bit crazy but it's no big deal though. ( i guess.. )

Hohoho ~ Rashidah boleh ~~


InsyaAllah. Semoga dipermudahkan olehNya. Aminn.



Walkie - talkie : You're in trouble ? Need help ? Why don't you go find Him ?  ;)


p/s : i've made a decision. i'll stay here. so goodbye jb. we will meet soon.



Khamis, 13 Jun 2013

WeiRd ThoUghT


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang. . .

Ya Allah Ya Tuhanku AllahuAkbar. . .

Assalamualaikum. . .



Alhamdulillah , tinggal lagi 3 paper. Waaa , tak sabar  nak habis. Walaupun tak balik cuti tapi nak habis exam cepat. InsyaAllah balik JB masa awal puasa nanti. Lepas tu , balik Nilai mencari rezeki. Haha. Stay sebab LA dan tesis. Sebenarnya tak sure pasal tesis tu. Nak buat kat mana pun tak sure. Hihi. Entah.



Tapi yang peliknya , tengah - tengah semua orang fikir pasal study pasal exam , aku tiba - tiba fikir pasal benda lain yang rasanya macam pelik nak fikir masa sekarang ni.


tadaaaa ~ apa yang aku fikir tiba - tiba. 


Aku rasa sebab along kot. Yeke ? =_=

Cari alasan ~


Mana aku tahu. Tetiba. Eh masalah mental ni.


Fuhhh , jaga diri jaga hati jaga iman Rashidah !
Teguhkan diri teguhkan hati teguhkan iman Rashidah !


Apalah nak fikir sangat Rashidah ? Belum masanya lagi. Tak payah nak excited sangat lah. :D


Yeah ! Study , kerja lepas tu baru fikir pasal lain. Waaaa~~


Ujian Allah yang kekadang tak sedar pun sebenarnya itu ujian. Kita dok fikir seronok je tapi hakikatnya hempedu kot. (pahit laa)


Astaghfirullah. . .
Muhasabah diri ye kawan - kawan~  ;D




Walkie - talkie : Segalanya sudah tercatat. Percaya pada Qada' dan Qadar Allah.


p/s : hati sakit mental.

Sabtu, 8 Jun 2013

DaRk SiDe


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang. . .

Ya Allah Ya Tuhanku AllahuAkbar. . .

Assalamualaikum. . .



Alhamdulillah , tamat kuliah semester 6. Sekarang menanti kedatangan exam. 



Ahad lepas , majlis kahwin abang aku dan alhamdulillah ada beberapa ahli AP3 yang bertandang. Cehh. Macam nak datang majlis aku pula kan , padahal abang punya majlis. Terima kasih kerana datang dan bergosip dengan En Misron dan Pn. Siti Azizah. Grr. Geram. Hohoo~~ Sedap sakat aku. Last - last aku yang malu. >_<



Jadi ada persoalan yang timbul masa tu.

" Tu siapa ? "

Jeng jeng jeng

Eh , ni bukan siapa yang digosip tapi ini pasal kawan - kawan abang aku. Ehemm. Anak buah pun ada.
*tak tahu nak cerita macam mana.


Baiklahh. Family aku ni tak berapa normal sikit. Macam - macam ada. 

Jadi , apabila mereka sudah tahu , aku tak kisah. Nak judge pun tak kisah. Haha



yakuza ? err tak la macam yakuza jepun tu. melampau dah tu. ni malaysia punya.


Ada yang seram - seram sejuk dengan aku. Adik yakuza. Haha. Macam - macam lah. Aku sedar aku ni tak berapa nak lembut. Ganas. Drive pun kena ada orang yang lembut naik , baru sedap sikit. Kalau tak , suka hati je kan. Contoh , izzah nabihah (kawan kelas AP) naik kereta aku , baru aku bawa selembut mungkin sampai habibwafiy (bukan nama sebenar) pun sedar yang aku bawa lain je style-nya ~  :P



Aku kalau boleh nak sorokkan sisi gelap aku tapi lama - lama terbongkar juga. Haha. Tak kenal tak tahu kan. Baik kenal dan tahu.  Berlatih berlatih nak kurangkan sisi gelap. Shida boleh. :D



aku bukan gengster , aku nak jadi feminin haha lol. 
ni sebab ikut along kot. lelaki kan. bawah aku pun lelaki. 
jadi masa dulu - dulu selalu berkepit 3 orang.
keluar pun dengan kawan - kawan lelaki diorang.



Cousin aku , dan ramai juga terkejut. Terkejut sebab tak percaya aku suka dengar lagu yang macam tak berapa nak lembut. Aku pun tak tahu kenapa.



ya , aku die hard fan LP daripada aku tingkatan 1.
tak tahu kenapa.
LP : Linkin Park
aku suka vokalis LP. hihi



Terbongkar lagi.

Harapnya tak ada yang sakit - sakit jantung , lemah badan ke.

Biasa la kan. Setiap orang ada sisi yang tak cerah (gelap lah). Kadang - kadang tak teruk mana pun , cuma bila orang tahu tu pelbagai reaksi la kan. Depends juga pada orang. Ada yang rasa biasa je benda tu. Normal. No big deal.



Sejarah aku ni panjang dan tak sedap sangat. Jadi apa yang aku harap aku dapat menjadi seseorang yang berguna. Hamba Allah yang berusaha melakukan suruhanNya dan berusaha meninggalkan laranganNya. Aku nak jadi aku yang baru , aku yang istiqamah dan tak nak aku yang lama dan yang tak berapa nak lurus. InsyaAllah  ;)



Walkie - talkie : Allah Taala tak kisah kalau hambaNya melakukan dosa. Bukan tak kisah tu maknanya yang 'tak kisah' tapi maksudnya Allah pasti maafkan dosa - dosa hambaNya. Tapi yang Allah Taala kisah kalau hambaNya tak selalu meminta keampunan padaNya.


p/s : dapat nama baru. kak yong. 


Jumaat, 31 Mei 2013

HiS WedDinG DaY


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang. . .

Ya Allah Ya Tuhanku AllahuAkbar. . .

Assalamualaikum. . .


Alhamdulillah , 25 Mei 2013 yang lalu , abang aku atau dipanggil along telah bernikah~~ Wee ~~
Mohd Fitree Anwar & Farah Waheda

Walaupun kami (aku dan kakak ipar) sebaya , tapi itu tidak menjejaskan hubungan. Haha. Apa entah. Tak kisah la kan. Sebab nama pun kakak ipar so panggil kakak lah. Lagipun dia lagi tua beberapa bulan dari aku.

Kak Farah orang negeri sembilan. Jadi dari Labis,Segamat kami beramai - ramai ke Felda Raja Alias,Jempol,N9 ~ Kami stay di homestay. Haha. Perjalanan memakan masa dalam 2 jam or 2 jam setengah. Kalau family aku yang drive , 2 jam lahh  :D


Jadi di bawah ini , ada la beberapa gambar yang diambil daripada telefon bimbit yang murah je.(handphone aku je ponn)


Barang hantaran. Patutnya bawa masa majlis esoknya tapi ada kesukaran jadi kami minta kebenaran pihak pengantin perempuan untuk bagi masa hari nikah.




























Saat menunggu detik-detik debar



















 Konon-konon tak pernah nampak muka. Haha










 Masa ni nak ambil gambar mereka tapi abang aku tak mekap apa pun dan berpeluh kot. Jadi kak Farah tolong lap-lap muka suami dia. Abang aku cerah sebenarnya tapi bila dah kerja, gelap dahh







Comel kan ? Ada beza ketara bila tengok ketinggian. Macam En Misron dengan Pn Azizah lah



Semoga mereka bahagia kekal hingga akhir hayat. Adik perempuan aku tak sabar-sabar nak anak buah. Aigooo~ 

Ahad ni majlis sebelah kami pula. Jemputlah ya ~  :D

Sekian.


Walkie-talkie : Persediaan sebelum mendirikan rumah tangga itu amat penting. Saling melengkapi antara satu sama lain. Bukan mencari kesempurnaan antara pasangan. Kerana manusia itu tiada yang sempurna. 

p/s : jangan tanya aku bila



Ahad, 19 Mei 2013

The LoSt OnE


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang. . .

Ya Allah Ya Tuhanku, AllahuAkbar. . .

Assalamualaikum. . .


Why I even bother about other people while actually I'm far away from Him ? Why I'm ignoring Him while I'm deadly thinking other things ? Why I'm not in love with Him sincerely , truly , deeply while I'm thinking about other people ? 


Lovey dovey with Allah and care about other people too. Isn't it nice like that ?


Yeah , it's me we're talking here. I'm always like that. Sometimes I'm strong and not. Sometimes I'm flying high and fell down. Sometimes I depend on people and don't. Sometimes I cry and don't. 


People changes and always change. The bad to the good one and good to the bad one. Choose. Depend on our choices right ?



So in the end , I hope I choose the good one although I know I had make a wrong choice before. I don't wanna feel that kind of situation. I don't wanna get through that again but yes. I've already in that. What I've to do is keep strong , don't cry and depend on Allah. Because finally I had choose the wrong one. Again.



Allah knows me. What makes me feel like this , He already knows. What my heart feels like , He knows. This is His tests. He wanna know if I can get through of all worst.



Because He want me back. He want me cry , pray , confess everything to Him. He miss my old.


Oh Allah , my only God , forgive me. Forgive me because I've lost lately. I fell and it hurts me. Forgive me because I didn't come to you. Forgive me.


I don't wanna lose You.
I don't wanna lose Your pleasure.
I don't want Your hell.
I want Your heaven.



Walkie - talkie : We keep make the same mistakes but you know what ? Allah keep forgiving us. He The Most Merciful. AllahuAkbar !

p/s : aku kadang kala berada di alam kebuntuan. lemah.

Khamis, 16 Mei 2013

ReaDy


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang. . .

Ya Allah Ya Tuhanku, AllahuAkbar. . .

Assalamualaikum. . .


Segala pujian hanyalah pada Allah Taala. Berbalik semula pujian kepada Allah Taala.

Alhamdulillah.

Finally, I'm gonna present my thesis proposal tomorrow ! Yeah !
So , I'll get through that. And yeah 50 pages assignment too. :D

Be prepared
Get ready
Don't forget Allah Taala

Everything is gonna be okay ~


I want to buy new shoes ~

Selepas esok , aku tak sabar nak tunggu minggu depan. Hujung minggu depan. Sebab ? Sebab aku akan pergi nikah. . .abang aku. Kenapa aku pula yang debar - debar ? Cehh entah apa - apa.


Yela , first time. Satu - satunya kakak ipar yang bakal aku terima. Lepas tu , aku pula kot. Kot. Atau bagi adik lelaki ? Atau dua - dua sekali ? Haha. Okay , stop it.


Semoga Allah permudahkan segalanya.
InsyaAllah.
Aminn.


Walkie - talkie : Cuba untuk bangkit daripada kesedihan , kekalahan dan kesengsaraan. Itu semua hanya sementara. Bangkitlah. Maju ke hadapan. Semuanya kerana Allah Taala. Itu tujuan hidup. Yang kekal hanya akhirat kelak.


p/s : sorry for the campur2 bahasa. marah cikgu bahasa nanti. ;D

Sabtu, 11 Mei 2013

KomSas


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang. . .

Ya Allah Ya Tuhanku AllahuAkbar. . .

Assalamualaikum. . .


Alhamdulillah , Allah permudahkan segalanya. Walaupun terasa pahit , tetapi manisnya tetap mampu melawan yang pahit. 


Hati tercuit suka , iman bermuram duka. Masih gagal menepis bisikan yang adakalanya mampu disangkal pada awalnya. Namun , yang dipilih tetap bisikan jahat itu. Peringatan yang berlegar - legar dibiarkan begitu sahaja. Pura - pura tidak tahu.


Allah Taala melihat dan mendengar. Hamba - hambaNya bersuka ria tanpa ada rasa resah gelisah. Apa yang patut dilakukan sebagai seorang hamba tiada lagi difikirkan pada waktu itu. Seakan - akan sukar dilepaskan.  Kewajiban dan tanggungjawab dibiarkan. Keinginan dilaksanakan.


Kadang kala hati ini nakal
Kadang kala hati ini teguh
Kadang kala hati ini kejam
Kadang kala hati ini lembut

Itu kebiasaan hati.


Tetapi usah dibiarkan selalu hati tanpa arah tuju dan bertindak melulu. Nafsu menjadi jurupandu , kononnya petunjuk arah sebenar. Halang. Halang sebelum terlambat. Didik. Didik dengan penuh kesabaran dan istiqamah. Mengikut jurupandu sebenar , Al Quran dan As Sunnah.


Pilih dengan berhati - hati.
Kawal diri , hati dan iman.


Semoga kita tidak kembali kepada hari semalam yang merugikan.
Semoga kita kembali dan terus berada di dalam hari yang menguntungkan.
Keuntungan di dunia yang dapat membawa keuntungan di alam barzakh dan akhirat.


InsyaAllah. Dia bersama kita. Sentiasa.



Walkie - talkie : Mahu luruskan hati ? Luruskan lidahmu dahulu.


p/s : aku mampu , aku mampu. tepis , tepis , tepis !

Selasa, 23 April 2013

CraZy FaMiLy


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang. . .

Ya Allah Ya Tuhanku , AllahuAkbar. . .

Assalamualaikum. . .



Take a look.




Chronological picture. Heh.
Ini semasa aku , both my parents dan adik lelaki pergi melawat adik perempuan merangkap anak bongsu dekat sekolah berasramanya. Masa itu si bongsu sedang berada dalam tingkatan 3. Nak PMR la senang cerita. So , as always sebenarnya hampir setiap minggu pergi menjenguk si bongsu ni.


Alhamdulillah , sekarang si bongsu sudah berada dalam tingkatan 4. Ambil jurusan akaun. Bak kata ayah dan ibu , anak bongsu katakan ~ Nak apa , dapat. Suruh tengok dia dekat asrama , pergi tengok. Nak outing , dapat outing. Kira heaven juga si bongsu ni. Masa aku dulu , sebulan sekali je. Kadang - kadang tak pergi melawat pun. Haha.


Bak kata mereka , " Anak bongsu , tak apalah. . "


Aku dan adik lelaki tak ada kena mengena dalam gambar - gambar tu. 
Buat menyibuk je.  ;D


Berjuraian air mata tatkala memeluk si ibu dan sebaliknya. Maklumlah , anak nak ambil peperiksaan penting. Datang bagi support , semangat dan yang sewaktu dengannya.



Kini , si bongsu membesar lebih besar daripada si kakak. Kini , si kakak di anggap seperti anak bongsu kerana beberapa faktor. Jika orang tanya , ouh si bongsu ni sedang menunggu result SPM atau sudah habis sekolah. Manakala si kakak , ouh ni sekolah tingkatan berapa ? Ouh ni sekolah sesi pagi ke petang ?

Apakah ~


Tipikal la kan. Aku tak berapa nak kisah. Ya , aku berada di tangga kelima mengikut ketinggian. Of course En. Misron di tangga pertama. Paling cute atau di tangga keenam atau terakhir adalah Pn. Azizah. Hihi.


Take a look.



Gila gangster muka.


Take a look.



Muka penuh kelembutan.


Haha. Okay , compliment itu perlu. Kalau tak ada , masalah juga. Antara adik - beradik pun. Abang macam ni. Aku macam tu. Adik lelaki macam ni. Si bongsu macam tu. Masing - masing memerlukan satu sama lain. Walaupun berbeza fikiran dan behaviour tapi bak kata pepatah air dicincang tak akan putus. Hihi.


Bak kata ibu , " Apa - apa pun , itu jela adik perempuan Angah. "

" Itu la abang Angah walaupun. . " Okay tak boleh sambung. Ekstrem.



Ini la keluarga aku. Penuh ragam dan pancaroba.


Eh , hujung bulan depan abang aku yang tersayang akan bernikah ! Well , bakal kakak ipar sebaya. Alhamdulillah , hubungan kami elok. Even pada mulanya aku tak tahu macam mana nak try masuk dengan dia sebab malu dan kami sebaya. Lagi malu aku. Sekarang dah okay. Hihi.


Ibu dan ayah , " Nanti panggil dia Kak Farah tau. "

Haha. Baiklah.


Apa conclusion ? Come on rashidah. Apa motif taip menaip pasal entry ni ?
Well.

Sayangilah ahli keluarga kalian. Keluarga aku bukanlah keluarga Islamik. Tapi Pn. Azizah lah yang berusaha menjadikan keluarga mengikut syariat Islam , mengikut perintah Allah. En. Misron juga sedang berusaha ke arah itu. Ayah berusaha sebaik mungkin. Walaupun ayah pernah kata dia serahkan bab agama pada ibu. Bukanlah 100 peratus. Dia berusaha bantu apa yang dia boleh bantu. 


Manusia berubah. Perubahan itu baik dan perlu. Tahniah ayah ! Abang dan adik - adik pun. Aku memegang amanah dan tanggungjawab untuk menjaga mereka. Bukan hanya ayah dan ibu. Pehh berat. Hihi. InsyaAllah. Like I always mention , Allah always be there whenever we're in such trouble. Right ?


Way to go Rashidah !


Walkie - talkie : Keinginan dan impian untuk membina keluarga sakinah. Manis. Memang manis. Tapi , usaha ke arah itu bagaimana ? Betulkah kita kini di atas jalan menuju ke arah tersebut ? Macam mana dengan diri kita ? Macam mana bakal pasangan kita ? Macam mana zuriat kita kelak ?


p/s : mood nak bersedia apabila ditanya bila nak kahwin.sebab tak lama lagi along nak kahwin dah.haha

Sabtu, 20 April 2013

ThE BoLd OnE


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang. . .

Ya Allah Ya Tuhanku , AllahuAkbar. . .

Assalamualaikum. . .



Alhamdulillah , perut sudah dipenuhi makanan. Tapi tak lah sampai over limit. Rasa macam tak pernah. Haihh di tambah dengan kekurangan zat vitamin. BMI always not normal. Hee.


En. Misron dan Pn. Azizah selalu kata , " Makan banyak sikit la Angah."

" Makin kurus."

" Keding."

Tiba - tiba Pn. Azizah kata , " Awak ni , Angah memang kurus la."

En. Misron balas , " Memang la tapi ni makin kurus."


Tu la perbualan tipikal kalau aku balik JB. Disebabkan aku jarang balik , jadi apabila aku menjejakkan kaki atas tanah JB buat seketika itulah yang berlaku. ( ini semua poyo )


Kenapa aku berkongsi pasal tu ? Tadi fikir nak taip lain tapi dah mula taip , lain hasil pula. =_=


Okay , sebenarnya nak upload video tapi haaa ~ Cancel lah. 

Nak upload video Dikir Zikir oleh UNIC
Aku cinta Allah

Maaf kalian. Ada kekangan. Hihi.


Based on the title ( the bold one ) , what I wanna say
Aku tak mahu jadi hamba yang takat mengaku di bibir sahaja. 
( Ouh , macam lirik lagu dah )
Tapi , aku nak menjadi hamba Allah yang sebenar - benarnya macam yang Allah nak. Mengaku cinta padaNya secara lisan , perbuatan (tingkah laku ) , ibadah dan yang paling penting adalah hati. Hati benar - benar mengakui dan apabila itu berlaku , 3 perkara yang lain tadi ( lisan , perbuatan dan ibadah ) dapat dilaksanakan dengan mudah.


Dengan ihklas. Ya , ikhlas hanya antara aku dan Dia. Mungkin orang kata kita ikhlas tapi belum tentu pada Allah. Sebab ? Sebab Allah tahu apa yang ada dalam hati. Apa yang kita sorok dari orang , Allah tahu. Because of that , our heart is the most important.


Cuba , cuba dan cuba.


Tak mudah mengalah. Gagal , cuba lagi. Istiqamah.


InsyaAllah. Allah selalu membantu. 
Kadang - kadang kita jatuh. 
Kadang - kadang kita tewas.
Kadang - kadang kita mengalah.
Kadang - kadang kita buruk sangka.


Tapi hakikatnya Allah tetap sayang , tetap mengharap , tetap memberi segalanya.


Sayang kita sebagai hamba , kekasih.
Mengharap kita mengadu , menangis , meminta kepadaNya.
Memberi nikmat untuk meneruskan kehidupan.


Ujian yang diberi pun satu nikmat. Nikmat kemanisan setelah pahit mencalit seketika. Tak lama kan ?


Doakan untuk aku.
Doakan untuk kita semua.
Doakan untuk mereka.


Itulah senjata untuk berjuang dan berubah.

Moga Allah terima.  ;)


Walkie - talkie : Mimpi bisa menjadi realiti. Tapi tanpa usaha , doa dan tawakal , mimpi hanya tinggal mimpi. Tiada yang pasti , bukan hanya menanti. Cari.

p/s : aku bakal jadi penulis dramatis. of course , tak minat komsas masa sekolah dulu. haha. entah.

Ahad, 7 April 2013

PaSt AnD PrEseNt


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang. . .

Ya Allah Ya Tuhanku , AllahuAkbar. . .

Assalamualaikum. . .


Alhamdulillah , akhirnya dapat meng'update' blog walaupun aku tak berapa nak tahu sebenarnya apa yang aku nak share or kongsi dengan kalian. Main tekan je new post dan terus menaip sekarang ni.


Fikir , fikir , fikir.

Ahaa. Dapat.


Mungkin tentang pengalaman berdiri di hadapan sahabat - sahabat Applied Physics 3rd batch for the second time untuk memberi tazkirah ? Boleh , boleh.

Mungkin tentang keadaan sekarang yang sibuk dengan proposal tesis + assignment dan ditambah pula cuti pertengahan semester yang sudah bermula yang semestinya tak berapa nak seronok ? Boleh , boleh.


Mungkin gabung dua - dua cerita di atas ? Pun bolehhh. .


Setelah berfikir beberapa saat , keputusannya adalah gabung ~ Hihi mula menaip rashidah.


Rasanya pengalaman tu semua orang rasa kot. No big deal. Yang pastinya aku malu ~~ waaa , malu malu saya. Aku masih diambang malu apabila berdiri dihadapan khalayak ramai. Apa la aku ni. Takkan nak malu untuk berdakwah rashidah ?


Hmm bukan malu nak berdakwah dan memberi tazkirah , cuma aku masih lagi selesa dengan cara menulis , menaip , dan yang seangkatan dengannya. Uhuk , kalau kena berdepan dengan orang boleh je tapi tu la. Apa yang aku nak cakap kadang - kadang hilang pula. Banyak idea keluar sebelum tu , tapi bila ke depan ada yang lari pula idea tu. Idea pun malu juga kot.


Hmm dengan sahabat - sahabat yang rapat okay lagi. Tak malu. 


Tidak. Aku kena berlatih dan biasakan dengan keadaan tu. Kena buang rasa malu berdepan dengan jumlah manusia yang ramai. Kena confident. Ya , confident tu penting.


Sekarang ni aku kena keluar daripada tempurung yang menyorokkan aku daripada manuisa dan keadaan sekeliling. Apatah lagi keadaan dunia sekarang yang amat merisaukan. Aku kena berjuang demi agama , masyarakat dan negara. Semuanya hanya kerana Allah Taala.



Niat hanya kerana Allah Taala.


Segala perbuatan bermula dengan niat. Niat yang ikhlas hanya kerana Allah Taala.


Aku selalu membetulkan niat. Berharap agar aku melakukan sesuatu perkara walaupun ketika online Facebook kerana Allah Taala. Moga Allah Taala meredhai segala perbuatanku yang baik.


Aku berdoa agar aku tidak ujub , riak dan takbur. Ya Allah Ya Tuhanku , ampuni aku atas segala dosaku.


Sekejap. Bukan ke tadi aku taip tentang. .


Balik semula. Lepas bagi tazkirah tu , aku rasa ada yang kurang. Rasa nak ke depan balik dan beritahu apa yang kurang tadi. Sebab terasa ada perkara lain yang aku nak beritahu. Mungkin idea yang malu tadi sudah tak malu rasanya.


Nampak tak ? Keinginan untuk berkongsi ilmu , untuk saling berpesan ke arah kebenaran ? Itu semua kerana sayang. Sayang seorang sahabat terhadap sahabatnya yang lain. Sama - sama ingin keredhaan Allah Taala. Sama - sama ingin ke arah yang baik. Sama - sama ingin berjaya , bahagia di dunia dan akhirat. Bahkan di alam barzakh.


Aku pasti sahabat Applied Physics yang lain pun terasa perkara yang sama. ;)

Walaupun malu pada awalnya tapi itu hanya sementara kerana keinginan tu pasti kekal , sayang itu pasti kekal. Eh aku bukan karat ye. Huu , insyaAllah lepas ni aku nak jadi lagi baik. 


Nak jadi seorang yang confident dikhalayak ramai. Gagahkan dirimu rashidah. Hihi. Berlatih berlatih. Presentation berlambak. So rashidah ? Masih di takuk lama ? Eh tak nak la.  :D


InsyaAllah esok baru balik Johor Bahru. ( cehh siap taip bahru ) Yela saya orang Johor yang menetap di daerah Johor Bahru. Konon bandar la tuhh. Err mungkin ?



Aku merancang balik esok sebab nak siapkan assignment Akhlak Tasawuf dulu. Cuti ni siapkan proposal tesis dan yang lain. Tapi malangnya semalam tak buat assignment tu. Bahana cerita cerita dan movie movie la ni. Ishh.



InsyaAllah cuti ni aku belajar masak concrete dekat tempat kerja Encik Misron a.k.a ayah. Nak tahu berapa nak kena masuk simen , pasir , batu dan air. Perasaannya macam payah tapi buang jela perasaan tu. Mungkin sebab nak menunggu concrete betul - betul kuat dan menunggu masa nak jalankan test adalah 28 hari. Ishh lagi.



Jadi aku sudah bertukar fikiran. Nak kurangkan test. Buat 3 jenis test cukup la kan. Semua pelik kenapa aku minat gilerr nak buat pasal concrete. Seriously , aku pun tak tahu.


InsyaAllah , Allah sentiasa ada untuk membantu. 
Walau sibuk mana pun , Allah kena ingat. 
Solat kena buat.
Amal lain kena tingkat.
Hati kena kuat.
InsyaAllah kerja banyak jadi mudah dan singkat.


Peace !


Walkie - talkie : Dakwah bukan hanya kata - kata. Akhlak yang baik itu dakwah. Pemakaian menutup aurat itu dakwah. Sebaris ayat yang mengajak kepada kebaikan yang kamu lontarkan itu dakwah.

p/s : buat kerja , buat kerja. 

Ahad, 24 Mac 2013

MeDiuM


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang. . .

Ya Allah Ya Tuhanku , AllahuAkbar. . .

Assalamualaikum. . .


Alhamdulillah , segala pujian hanyalah bagi Allah Tuhan sekalian alam. Jika kita dipuji , ucapkanlah " segala pujian berbalik pada Allah Taala ". Dengan erti lain , kita pulangkan kembali pujian kepada Allah.  ;)


Medan untuk menyalurkan kemarahan dan ketidakpuashatian serta yang sewaktu dengannya : Facebook , Twitter , MySpace , Friendster etc ~


Medan untuk menyalurkan rasa kecintaan yang teramat kepada pasangan masing - masing           ( couple yang tiada ikatan ) : Same as above ~


Macam - macam lagi lah. Hohoho ~ Aku pun tak berapa nak tahu kenapa dan bagaimana dan apakah ? 


Kalau kita salurkan ketidakpuashatian tadi dengan kata - kata yang baik dan diselitkan dengan nasihat , yang itu tak apa. Tapi yang lemahnya apabila ayat yang ditaip tu memang tak sedap baca dan siap ditambah carut marutnya ~ 


Ya Allah Ya Tuhanku


Same as for the couple tadi. Bagi pasangan suami isteri pun seelok - eloknya tidak menunjukkan sangat kemesraan dikhalayak ramai. Agak - agak la kan macam mana, Sedangkan pasangan yang sudah berkahwin berpegangan tangan di pusat membeli - belah pun kadang kala menimbulkan fitnah , apatah lagi yang belum.



Manusia kan , kita tak tahu apa yang mereka fikir. Kuat dengan sangkaan buruk.


Apa kata kita gunakan Facebook , Twitter , Blog etc sebagai medium untuk menyampaikan perkara - perkara yang baik dan berfaedah ? Kalau nak melenting pun kena fikir dulu. Dapat apa kalau update carut marut tu ? Dapat LIKE dan COMMENT yang bernas ke ? Dapat selesaikan masalah ke ?


Ataupun dapat pahala ? Dosa ?


Dapat apa kalau update status or share cintan cintun pada awek dan pakwe ? Mesti seronok kan ? Seronok dapat kotorkan hati ~ Seronok kalau ramai sangat yang suka.

" Sweet sangat korang ni ~ "  =_=


Tersangat sedih. Macam mana aku nak betulkan semua tu.


Ya aku tahu Allah itu Penolong bagi hambaNya yang memerlukan. Aku tahu ada insan lain yang sepemikiran dengan ku yang cuba untuk memperbetulkannya.


Aku nak cuba. Cuba halang. Cuba kurangkan. Walaupun semua itu bukan kerja aku seorang tapi salah satu tanggungjawab terhadap ummah. Islam.



Maaf bagi yang terasa atau yang tergigit lidah. Maaf andai ada kata - kata yang tak berapa lembut. Mungkin tak tahu nak buat ayat yang berhikmah. 


Fikirkanlah ke mana kita akan pergi selepas kita mati kelak. Bagaimana perjalanan hidup di dunia lain nanti. 

Aku sayang kalian  ;)



Walkie - talkie : Berusaha untuk mengubah diri sendiri. Tingkatkan sifat mahmudah. Kurangkan sifat mazmumah. Itu salah satu perubahan untuk menjadi lebih baik. ;)


p/s : semua orang mampu mengubahnya.