Sabtu, 13 Ogos 2011

6 QueStiOns , 6 AnsWerS


Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang. . .

Assalamualaikum. . .

Hari ini hari Sabtu. Haha. Perlu ke ?

Oleh sebab ibu ada buat kelas jawi kat rumah , maka mihoshi perlu bawa masuk laptop dalam bilik. Sebelum ni mihoshi lepak - lepak dengan laptop kat ruang tamu , tapi not today. Lepas habis kelas pukul 4 nanti , baru boleh. .

Selamat belajar lah ye budak - budak kat luar tu.  :D

Okey , okey. .


Mihoshi ada copy cerita dari kawan. Cerita apa ? 

Cerita tentang Imam Al - Ghazali bersama anak muridnya.

Huwaa , jom tengok cerita ni sama - sama. Bukan tengok tapi baca.  (x_x)

It's just a nice story ~


* * *


Suatu hari , Imam Al - Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya. Lalu Imam Al - Ghazali bertanya...


Pertama : " Apa yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini ? ".


Murid-muridnya ada yang menjawab orang tua , guru , teman dan kerabatnya.


Imam Al - Ghazali menjelaskan semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita adalah
 " mati ". 

Sebab itu sudah janji Allah SWT bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati.


" Tiap - tiap yang bernyawa akan merasai mati , dan bahawasanya pada hari kiamat sahajalah akan disempurnakan balasan kamu. Ketika itu sesiapa yang dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke syurga maka sesungguhnya ia telah berjaya. Dan (ingatlah bahawa) kehidupan di dunia ini (meliputi segala kemewahannya dan pangkat kebesarannya) tidak lain hanyalah kesenangan bagi orang-orang yang terpedaya. "  
( Surah Ali Imran 185 )Kedua : Lalu Imam Ghazali meneruskan pertanyaan yang kedua.

 " Apa yang paling jauh dari diri kita di dunia ini ? "


Murid-muridnya ada yang menjawab negara China , bulan , matahari dan bintang-bintang.

 Lalu Imam Al-Ghazali menjelaskan bahawa semua jawapan yang mereka berikan adalah benar. Tapi yang paling benar adalah " masa lalu ". 


Bagaimanapun kita , apapun kenderaan kita , tetap kita tidak bisa kembali ke masa lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini dan hari - hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama.Ketiga : Lalu Imam Al-Ghazali meneruskan dengan pertanyaan yang ketiga. 

" Apa yang paling besar di dunia ini ? "


Murid - muridnya ada yang menjawab gunung , bumi dan matahari. 

Semua jawapan itu benar kata Imam Ghazali. Tapi yang paling besar dari yang ada di dunia ini adalah
 " nafsu ".Justeru nafsu yang menguasai diri , menyebabkan manusia gagal menggunakan akal , mata , telinga dan hati yang dikurniakan oleh Allah S.W.T. untuk hidup berlandaskan kebenaran . Fenomena ini menyebabkan mereka terjerumus ke dalam Api neraka Jahanam ." Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk neraka jahanam banyak dari jin dan manusia yang mempunyai hati (tetapi) tidak mahu memahami dengannya (ayat - ayat Allah) , dan yang mempunyai mata (tetapi) tidak mahu melihat dengannya (bukti keesaan Allah) dan yang mempunyai telinga (tetapi) tidak mahu mendengar dengannya (ajaran dan nasihat) ; mereka itu seperti binatang ternak , bahkan mereka lebih sesat lagi ; mereka itulah orang-orang yang lalai.
 ( Surah Al A'araaf 179 )


Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita , jangan sampai nafsu membawa kita ke neraka .Keempat : Pertanyaan keempat adalah , " Apa yang paling berat di dunia
 ini ? "


Ada yang menjawab baja , besi dan gajah. 

Semua jawapan hampir benar , kata Imam Al -Ghazali , tapi yang paling berat adalah 
" memegang amanah "." Sesungguhnya Kami telah kemukakan tanggungjawab amanah (Kami) kepada langit dan bumi serta gunung-ganang (untuk memikulnya) , maka mereka enggan memikulnya dan bimbang tidak dapat menyempurnakannya (kerana tidak ada pada mereka persediaan untuk memikulnya) ; dan (pada ketika itu) manusia (dengan persediaan yang ada padanya) sanggup memikulnya. (Ingatlah) sesungguhnya tabiat kebanyakan manusia adalah suka melakukan kezaliman dan suka pula membuat perkara - perkara yang tidak patut dikerjakan. "  
( Surah Al Ahzaab 72 )


Tumbuh-tumbuhan , binatang , gunung dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka untuk menjadi khalifah (pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya menyanggupi permintaan Allah SWT , sehingga banyak dari manusia masuk ke neraka kerana ia tidak boleh memegang amanahnya.Kelima : Pertanyaan yang kelima adalah , " Apa yang paling ringan di dunia ini ? ".


Ada yang menjawab kapas , angin , debu dan daun-daunan. Semua itu benar kata Imam Al -Ghazali , tapi yang paling ringan di dunia ini adalah " meninggalkan solat ".

 Gara - gara pekerjaan , kita tinggalkan solat , gara - gara meeting kita tinggalkan solat.Keenam : Lantas pertanyaan ke enam adalah , " Apakah yang paling tajam di dunia ini ? ".


Murid - muridnya menjawab dengan serentak , pedang. . . Benar kata Imam Al - Ghazali , tapi yang paling tajam adalah " lidah manusia ". 


Kerana melalui lidah , manusia dengan begitu mudah menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri.


* * *

That's the end of the story. So , how you feel about it ?


Mihoshi rasa macam wahh , betul tu. Yela , jawapan kepada soalan - soalan yang ditujukan. If ada soalan macam tu dalam bentuk subjektif , mihoshi dapat kosong markah ! Totally I'll be kick out from university. . 

Huwaa ~  (=_=)


Yang paling dekat dengan kita , mati. . .
Yang paling jauh dengan kita , masa lalu. . .
Yang paling besar kat dunia , nafsu. . .
Yang paling berat kat dunia , memegang amanah. . .
Yang paling ringan kat dunia , meninggalkan solat. . .
Yang paling tajam kat dunia , lidah manusia. . .


Semoga kita semua dapat perbaiki dengan lebih baik supaya kita dapat memegang amanah dengan jujur , dapat mengawal nafsu dan lidah daripada melakukan kemungkaran dan dosa , dapat bersedia menghadapi mati , dapat menunaikan solat walau apa jua keadaan sekalipun dan dapat bersedia untuk hari - hari mendatang supaya masa lalu kita tidak menjadi bayangan pahit untuk kita. .


Fighting !

Well , have a great weekend ! 


Tingkatkan positif , kurangkan negatif !
Walkie - talkie : Once your friends betrayed you , what you gonna do ? You gonna get revenge on what they have done ? Hate them ? Ignore them like a strangers ? Or you just let it be and pray for them  , hoping for them to change to a better person ? Allah heard what you've prayed. Allah will help you. He is always be with you. Not evil with evil , bad with bad. . but treat evil with kindness , with love , with forgiveness. .
p/s : huuu , esok pergi melawat si budak kecil kat asrama tuu , malas 
sungguh. .  X)

2 ulasan:

 1. yang paling dekat tu la yang rasa paling jauh T__T

  rasa unuk berubah itu ada, tapi langkah pertama ke arah tu memang berat.. Allah~

  BalasPadam
 2. mihoshi pun rse cmtu.
  kkdg kite rse yg pling dkt tu jauh , pdhl ble2 mse je Allah bole trik kn..
  insyaAllah , sme2 kite b'usahe utk lbih baik.

  BalasPadam